A házi vizellátó szállítja a vizet

házi vízellátó

Egy házban vízre van szükség a különböző tevékenységek elvégzéséhez. Azt a rendszert, ami a vizet a kezelő berendezésből veszi ki és minden készülék használatra rendelkezésre bocsát, házi vízellátó rendszernek nevezzük. A vízellátó rendszer a felhasználásnak megfelelően hideg és meleg vizet szállít az egész házban. A csövek a vizet a forrástól a különböző készülékekig szállítják. A víz áramlását a készülékekhez szelepek és csapok szabályozzák.

A ciszterna itt is csak a meleg vizet tárolja. A hideg vizet az emelkedő fővezetékből nyerik. A közvetlen házi vízellátó rendszer telepítéséhez az emelkedő fővezetéknek, ahonnan a víz a házba érkezik, elegendő nyomással kell rendelkeznie ahhoz, hogy a folyadék elérje a berendezési tárgyakat anélkül, hogy a felsőbb emeleteken is kellemetlenséget okozna.

Mivel az emelkedő fővezeték nyomása magas, a szükséges vízmennyiség fenntartásához szükség lehet nyomáscsökkentő szelepre. Ezzel a házi vízellátó rendszerrel elkerülhető a víz szennyeződése, amit a földalatti vagy felső tartályban történő tárolás okoz.