A hőpapír használata az irodában

hőpapír

Az irodák és áruházak gyakran kötelesek számlát és nyugtát adni a vásárlónak. Ilyenkor mindig szükség van a hőpapír beszerzésére, amit a mai modern gépek már szalag formájában kezelnek. Ezek az eszközök a nyomtatófej segítségével melegítik fel a hőérzékeny papírszalagot, ami ezután elszíneződik és láthatóvá válik rajta az ár, a kód és minden fontos információ.

A papír érzékenységéért egy kémiai vegyület a felelős, ami nagyjából 70 fokon kezd elszíneződni, de inkább csak 120 fokon lesz teljesen látható. Vannak bizonyos ágazatok, ahol a blokknak hosszú éveken keresztül olvashatónak kell maradniuk. Ilyenkor a hőpapír egy extra védőréteget kap, ami megvédi a kopástól és a sérülésektől. Ellenkező esetben a nyugta fokozatosan kopni fog és a végén teljesen olvashatatlanná válik.

Régen hagyományos papírt használtak, azonban a hőpapír lényegesen meggyorsítja a nyomtatást, ráadásul nem igényel festékszalagot, ami olcsóbbá teszi. Egyetlen hátránya, hogy nem újrahasznosítható, így ne dobjuk a papírokat gyűjtő szemetesbe.