Mire való az optikai csatlakozó?

optikai csatlakozó

Manapság a híradástechnika mellett, a hangtechnikában is használják az üvegszálas, más néven optikai vezetékeket. A televíziók, DVD lejátszók és hangerősítők között egyre általánosabb ez a technika, de a notebookon is megtalálható az optikai csatlakozó. Az optikai szál egy igen tiszta, tíz mikrométer átmérőjű üvegszálból és az ezt körülvevő, kisebb törésmutatójú héjból áll.

Az optikai szálak alkalmasak digitális információk továbbítására, és a fényimpulzusnak köszönhetően hatékonyabbak, mint a hagyományos rézvezetőjű, csavart érpáras kábelek. A telekommunikációban az adattovábbításra szinte minden gerinchálózat optikai kábeleket használ.

A leggyakoribb, hétköznapi alkalmazási területek a digitális, optikai csatlakozó használatára a korszerű televíziók, erősítők (házimozi rendszerek, wifi), DVD lejátszók, amelyeknél a hangjelek digitális továbbítására használják a fényhullámokat. Ha tehát a készülékünkön ilyen optikai csatlakozó található, akkor csak a megfelelő kábel szükséges és a berendezések összekapcsolhatók.

Az USB USB C átalakító használatának előnyei

Szinte mindenki rendelkezik olyan eszközzel, amelyen van legalább egy USB csatlakozó vagy port. Ezek lehetnek gazdaeszközök, pl. okostelefon, tablet, laptop vagy asztali számítógép, de lehet periféria is, például billentyűzet, egér, flash meghajtó, kamera vagy akár USB kábel.

A profi USB USB C átalakító segítségével USB C eszköz kapcsolható össze USB A kábellel, ilyenkor az adattáviteli szinkronizáció és a töltés is támogatott. Ha tehát az új mobiltelefonunk USB C csatlakozóval van ellátva, de mi szeretnénk maradni a megszokott adat és töltő kábelünknél, a megoldás az USB USB C átalakító használata.

Nem kell tehát tartanunk a csatlakozócserétől, ugyanis ha beszerezzük a megfelelő új kiegészítőket, ezután is élvezhetjük előnyeit a technikai innovációnak. Az igazi áttörés azonban az USB C szabvány elterjedése, amely sokkal több lehetőséget kínál az eddigi szabványoknál, ráadásul egyetlen, egységesített formában. Fontos azonban, hogy az USB C jóval magasabb energiaátviteli limitje miatt, csakis jó minőségű csatlakozókat és kábeleket használjunk.