Milyen gázkazán típusok léteznek?

gázkazán

Van olyan tüzeléstechnikai berendezés, amely biogázzal, propán-butángázzal vagy földgázzal üzemeltethető. Ez a berendezés a gázkazán, amely a gázok égése közben létrejövő hőenergia segítségével felmelegíti a magában keringetett vizet, majd azt egy távolabbi hőleadó egységbe juttatja el.

Ez a berendezés széles körben kedvelt megoldásnak számít, mivel kevés a káros anyag kibocsájtása, a kezelése egyszerű és a beállítása is könnyedén elvégezhető. A legalapvetőbb működési elve alapján kétféle típusba sorolhatók: a nyitott égésű készülékek és zárt égésű (turbós) készülékek. Amikor a készülék az égéshez szükséges levegőt a lakótérből veszi el, abban az esetben beszélünk nyílt égésű kazánról.

Fontos, hogy ezeket a berendezéseket csak megfelelő szellőzés mellett lehet biztonságosan használni. A zárt égésű gázkazán a működéséhez szükséges levegőt a szabadból szívja, majd egy ventilátor segítségével az égésterméket ugyanoda juttatja vissza. Manapság ezek a kazánok sokkal inkább elterjedtek a biztonságosabb működésüknek köszönhetően.

A modern kondenzációs gázkazán térhódítása

A tüzeléstechnikában a 80-as években kezdtek elterjedni a kondenzációs berendezések, de ekkor még szinte luxus terméknek minősültek. Mára a tömeggyártásnak köszönhetően bárkinek elérhető a kondenzációs gázkazán. Ezek minden esetben zárt égésűek. Az égés során képződő víz kondenzvíz formájában lecsapódik és elvezetésre kerül.

A kondenzációs gázkazán esetében a távozó füstgáz hőmérséklete is sokkal alacsonyabb, mint a hagyományos modellek esetében. A kondenzációs kazán tehát nemcsak kevesebbet fogyaszt, de sokkal környezetkímélőbb, sokkal kisebb a károsanyag kibocsájtása és hosszabb életű is a hagyományos társaihoz képest.

Ezek a kazánok magasabb áron kaphatók, mert magasabb műszaki tartalommal rendelkeznek, és az üzembehelyezésük, javításuk, karbantartásuk is többe kerül. A többletköltségek azonban a kisebb gázfogyasztás és a lényegesen magasabb hatásfok miatt rövid időn belül megtérülnek. Egy jól kiválasztott kazán hosszú évekre biztosítja költséghatékonyan az otthonunk melegét.