Könnyen előállítható vízkőoldó házilag

vízkőoldó házilag

A mosogató- és mosdókagylókra, zuhanycsapra, fürdőkádra rátapadó vízkő sok háziasszony életét keseríti meg, ráadásul az ennek leküzdésére való termékeket sem lehet olcsónak nevezni. Napjainkban mindenki környezet- és főleg pénztárcabarát megoldásokban gondolkozik, így az ügyeseknek sikerül a vízkőoldó házilag történő elkészítése. Tulajdonképpen a vízkő kialakulásának oka a csapvíz összetételében, a benne található ásványi anyagok lerakódásában keresendő. Ez nem kíméli a háztartási gépeket sem, amellett, hogy a konyha és a fürdőszoba különböző felületein megjelenik.

Vízkőoldó házilag készülhet többféle módon. Talán a leginkább megszokott az ecetes változat, ugyanakkor készülhet citrom és citromsav felhasználásával is vízkőoldó. Ez utóbbi illatmentes megoldást jelent, amivel megoldható még a rozsda eltávolítása és a leégett edények tisztítása is. Ha ezt a megoldást választjuk, akkor célszerű háztartási citromsavat vásárolnunk bio boltban. Attól, hogy a vízkőoldó házilag készül, lehet nagyon hatásos.

Otthon történhet a vízkeménység mérése

A kemény víznek rendkívül kedvezőtlen hatása az, hogy a benne lévő kalcium és magnézium a víz melegítésekor rárakódik a háztartási gépek belső falára, ezzel szép lassan tönkretéve azokat. Ezért érdemes tudnunk, hogy a vízkeménység mérése lakáson belül is egyszerűen kivitelezhető. Ha ezt bizonyos időközönként megtesszük, annak a háztartási berendezéseink örülnek a legjobban. Az eljáráshoz csupán egy erre szolgáló eszköz és vízkeménységmérő tesztcsík szükséges. Gyors és pontos eredménnyel jár ez a teszt, így a vízkeménység mérése percek alatt lezajlik.

A gépek védelmében célszerű ezt elvégeznünk, mert szerencsére, az emberre egyáltalán nem ártalmas a kemény víz. Azonban a háztartási berendezések működése során forralás és nyomáscsökkenés történik, ami a vízkő kicsapódását okozza. Emiatt hosszútávon csökkenhet a gépek teljesítménye, végül pedig beállhat a meghibásodás. Meg lehet védeni ezeket, ha megtörténik a vízkeménység mérése és tudjuk, hogy mit kell tennünk. A víz lágyítására a legjobb szer a sima háztartási ecet.