Izotóniás ital a kedvenc ízeiben

izotóniás ital

A sporttal rendszeresen foglalkozó emberek tudják, hogy szükség van a szervezet folyadék és elektrolit egyensúlyának fenntartására. Az izotóniás ital megfelelő koncentrációban tartalmazza a szükséges anyagokat és elősegíti azok gyors felszívódását a szervezetben. Ezért gyorsabban és hatékonyabban oltja a szomjat, mint például a csapvíz. A testmozgás során a szervezet az izzadsággal együtt nátriumot, káliumot és más ásványi anyagokat veszít. Ezen anyagok hiánya rontja a teljesítményt és károsíthatja az egészséget.

A normál működéshez a vér nátrium koncentrációjának körülbelül 135 mmol/l kell lennie. Amennyiben hosszú terhelés alatt csak vizet iszunk, ez a koncentráció csökken, ami nem kevésbé veszélyes, mint a kiszáradás. Számos tanulmány kimutatta, hogy az izotóniás italok növelik az állóképességet és javíthatják a teljesítményt. Az ilyen sportitalok 60 percnél hosszabb testmozgás esetén hatékonyak, különösen a meleg időben. Az izotóniás ital fogyasztása 20-30 perccel edzés előtt, edzés közben és közvetlenül utána is ajánlott. Ilyen készítményeket számos olyan vállalat gyárt, amelyek tevékenysége nem is kapcsolódik közvetlenül a sporthoz. Az izotóniás italpor kiválasztásánál figyelni kell annak az összetételére és az ízére, a gyártó kiléte viszont nem annyira fontos. Próbáljon ki különböző márkákat és ízeket, hogy megtalálja a saját kedvencét! A favorit aromák az évszaktól függően is változtathatnak. A téli hónapokra olyan izotóniás italporokat válasszon, amelyek meleg vízben oldva kellemesek, nyárra pedig, amelyek hidegen esnek jól!

A termékek kompozíciója szénhidrátokat, sót, valamint káliumot, kalciumot, magnéziumot, luteint, trikarbonsavakat és aminosavakat tartalmazhat. A víz szintén fontos összetevő, aminek részvételével számos fontos folyamat zajlik a szervezetben, illetve biztosítja a test megfelelő működését. Az izotóniás italporok hasznosak lesznek a magas fizikai aktivitás és a tápanyagban szegény diéták során, továbbá a betegségek után a rehabilitáció felgyorsításának és a test megerősítésének eszközeként.