Ha esedékessé válik a kazáncsere

kazáncsere

A gázkazánok az otthonunk azon berendezései, amik nagymértékben szolgálják a kényelmünket. A kellemes hőmérséklet mellett, meleg vizet is biztosítanak számunkra, ami rendkívül praktikussá és egyben kedveltté is teszi a használatukat. Azonban bármennyire is megbízhatóak ezek a készülékek, egy idő után esedékes lehet a cseréjük.

Általánosságban elmondható, hogy a 15-20 éves készülék esetében már aktuális lehet a kazáncsere, különösen akkor, ha a berendezés nem üzembiztos, vagy a gázkazán szerelő szakember életveszélyessé nyilvánítja a készüléket.

Egyszerűbb esetben a kazáncsere történhet engedély nélkül, ennek feltétele, hogy az új készülék teljesítménye nem nagyobb a cserélendő készülékénél, továbbá a gázvezetékekben és a rendszer más részeiben semmiféle változtatást nem történhet.

Ugyan a szerelést ilyenkor is csak mestervizsgával rendelkező szerelő végezheti, azonban a gázterv készítése és a tervengedélyezés nem kötelező. A kazáncsere azonban ebben az esetben is bejelentés köteles az illetékes hatóság felé, és ellenőriztetni kell a kivitelezés szabályosságát.

Miért fontos a rendszeres kazán karbantartás?

Kazáncsere alkalmával gyártói előírás a fűtési rendszer átmosása, ellenkező esetben amellett, hogy elveszik a garancia, a kazán akár végzetes meghibásodásával is számolni kell. A működő kazánok esetében is fontos a rendszeres, évenkénti kazán karbantartás. Ilyenkor szükséges a készülék újra kalibrálását elvégezni, és a folyamatos működés következtében megváltozó hatásfokot maximalizálni.

Ez azért fontos, hogy a berendezés újra optimális hatékonysággal, de kisebb energiafelhasználás mellett működhessen. A rendszeres kazán karbantartás mellett szól továbbá a tisztítás által elérhető élettartam meghosszabbodása, ami szintén nem elhanyagolható tényező egy ilyen jelentőséggel bíró berendezés esetében.

A gázkazán tisztítás következtében a készülék újra az eredetihez közeli hatékonysággal és biztonságosan fog működni, a berendezés hőcserélőinek vízkőmentesítése, a kazán savazása és a fűtésvíz kezelése pedig megelőzi a korai meghibásodásokat és az esetleges idő előtt szükségessé váló cserét.