Gyermektartásdíj megállapításának részletei

gyermektartásdíj

Amikor válásra kerül a sor, az ember minél előbb szeretne túl lenni az egész procedúrán. A gyermektartásdíj témakörének felmerülése azonban sokszor igen kényes és kellemetlen. A legfőbb kérdés természetesen az, hogy végül mennyi lesz az bizonyos összeg?

A szülőknek lehetőségük van a közös megállapodásra, de ha az nem születik meg, akkor a gyermektartásdíj összegének megállapításához a legtöbb esetben a bíróság segítsége szükséges. A bíróság ez esetben pontosan számba veszi a gyermektartást fizető fél beérkező jövedelmét, anyagi helyzetét, életkörülményeit.

Az elsődleges és legfontosabb szempont, mindig az, hogy az érintett gyermek vagy gyermekek szükségletei biztosítva legyenek. Az egészségügyi ellátás, az iskoláztatás, a ruháztatás, a gyermek vagy gyermekek külön órái, táborai mind idetartoznak.

A végső összeg megállapítása általában – egy átlagos jövedelem esetében – a beérkező jövedelem 15-25%-a. Fontos tudni azt is, hogy a bíróság által meghatározott összeg nem végleges, indokolt esetben módosítható.

A szülő akkor is kötelezhető gyermektartási díj fizetésére, ha a gyermek az ő háztartásában él, de tartásáról nem gondoskodik. A felsoroltakon kívül, még számos más szempont is befolyásolja a pontos összeg megállapítását. Minden további információt elolvashat a Vidákovics & Partners Ügyvédi Iroda oldalán.