Az egyénre szabott térdprotézis műtét 3 előnye

térdprotézis

A térdfájdalom hátterében leggyakrabban ízületi artrózis vagy rheumatoid arthritis áll. Mindkét elváltozás súlyosan károsítja a térdízületet és a térdízületet borító porcos felszíneket. Gyakran már csak a térdprotézis beültetés jelenthet megoldást. Az eljárások között azonban hatalmas különbségek vannak.

A térdprotézis fő célja, hogy visszaállítsa a természetes és fájdalommentes mozgást a térdízületben, ami lehetővé teszi, hogy a páciens ismét teljes és fájdalommentes életet élhessen. A hagyományos előre gyártott protézisek csupán néhány méretben érhetőek el, így nem feltétlenül biztosítanak tökéletes implantátum illeszkedést, és keltenek természetes érzetet.

Azonban ma már erre is van megoldás. A Conformis térdprotézisek a térd előzetes CT vizsgálata alapján, teljes mértékben egyedileg, az adott páciens anatómiai sajátosságainak figyelembevételével kerülnek legyártásra. A kutatások és a statisztikai adatok azt mutatják, hogy az egyéni anatómiai sajátosságok figyelembe vétele javítja a műtéti eredményeket és a beültetett protézisek stabilitását.

Nem utolsó sorban a páciensek is elégedettebbek abban az esetben, ha kiküszöbölhető a műtét utáni fájdalom és funkcionális korlátozottság. Az egyedileg gyártott, egyénre szabott Conformis térdprotézis beültetés több előnnyel is jár, amelyek közül a legfontosabb a tökéletes implantátum illeszkedés.

A Conformis implantátumok ugyanis teljes mértékben az anatómiai sajátosságoknak megfelelően, egyénre szabottan kerülnek legyártásra, és így olyan méretben készülnek el, amire az adott páciensnek éppen szüksége van. A hagyományos implantátumok esetén a férfiaknál 40, a nőknél 68%-os a túlméretezés, ami a későbbi használat során problémákat okozhat.

A térd egy összetett és bonyolult ízület. A combcsont és lábszárcsont ízületi felszínei a térd belső és külső oldalán eltérő magasságban vannak. Az egyéni CT-vizsgálatra alapozva, a Conformis térdprotézisek lekövetik ezt az eltérést, és pontosan az anatómiai sajátosságoknak megfelelően készülnek. Így biztosítható a megfelelő forgástengely, illetve a szalagfeszesség optimális mértéke. A harmadik előny a természetesebb érzet.

A minimális csonteltávolítás miatt stabilabb az ízület. Vékonyabb a protézis, több saját csont marad meg, ezáltal nő a szilárdság, a terhelhetőség, és ez sokkal természetesebb érzetet, biztonságot nyújt a betegeknek, ami növeli a betegelégedettséget. További különlegesség, hogy nemcsak a beültetett implantátum kerül egyedileg legyártásra, hanem azok az egyszer használatos eszközök is, amelyekre szükség van a műtét során.