Az Asimov Alapítvány előrevetíti a jövőt

Lassan hetven éve annak, hogy ez a meghatározó tudományos-fantasztikus mű megjelent. Mindmáig nagyon sokak kedvencei közé tartozik az Asimov Alapítvány, hiszen számos párhuzamot lehet felfedezni a könyvben leírtakkal és a mai társadalmunkkal kapcsolatban.

Már nagyon régóta fontolgatják a tudósok, hogy miként lehetne benépesíteni az űrt, hogyan lehetne embereket eljuttatni olyan bolygókra, ahol lehetőség lenne a földi élethez hasonló körülmények között élni. Mi lesz akkor, hogyha az ember által felépített jelenlegi társadalom egyszer összeomlik? Az Asimov Alapítvány eljátszott a gondolattal, amiben Hari Seldon eltervezte pontról-pontra az emberiség következő ezer évét.

A cselekmény ezután fogja csak igazán felébreszteni az olvasóban a kíváncsiságot, hiszen végig az a kérdés fog a szemünk előtt lebegni, hogy mi fog történni, amennyiben nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt Seldon eltervezte. Könnyen lehet, hogy az ezeréves terv mégsem valósítható meg és hibákat tartalmaz. Ez vajon az emberiség végét jelenti és az, amit eddig létrehoztunk, az egy halálra ítélt civilizáció hagyatékaként fog fennmaradni?

De az Asimov Alapítványt olvasva azt is megtudhatjuk, hogy létezik vajon B terv, amivel ismét meg lehet menteni a vakvágányra tévedt történéseket. Az Asimov Alapítvány rengeteg érdekes kérdést feszeget, amikre lehet a jelenben még tudni a választ, de könnyen megtörténhet, hogy néhány évtized múlva az emberiség a könyvben leírtakhoz hasonló helyzetben találja magát. Az Asimov Alapítvány trilógia a scifimarket.hu webáruházból kedvező áron rendelhető meg.