Az Alföld egyik csodája a Berekfürdő

Berekfürdő

Az Észak-Alföldön található fürdő elsősorban reumás betegségek enyhítésére alkalmas, azonban ebben a termikus komplexumban gyermekmedence és 50 méteres úszómedence is található. A Karcagtól 12 km-re fekvő Berekfürdő megérdemli a gyógyvize által kiérdemelt nemzeti hírnevet, amely külföldön és belföldön is mindenkit csalogat, aki feltöltődésre vagy pihenésre vágyik.

Az 56 °C-os lúgos hidrogénkarbonátos, jódozott termálvizet tápláló forrás víz mennyisége 1,5 köbméter percenként. Ez a 1100 állandó lakosú település Debrecentől 50 kilométerre fekszik a Hortobágyi Nemzeti Park közelében. A helység nevéhez nem kapcsolódott semmilyen romantikus történet az évszázadok során, mivel az 1920-as években mindösszesen 35 helyi lakos élt itt.

A dél-alföldi régió az 1920-as években vonzotta a geológusokat, mivel úgy gondolták, hogy a térségben gazdag szénhidrogén alap található. Az itt elvégzett fúrási munkálatoknak köszönhetően bebizonyosodott, hogy a víz megfelelő mennyiségű kalciumot, magnéziumot, ként, jódot és brómot tartalmaz.

A Berekfürdő medencéiben található gyógyvíz jó hatással van a nőgyógyászati, a reumatikus és az olyan mozgásszervi megbetegedésekben szenvedő páciensekre, mint például a gerinc, a térd- és csípőízület szklerózis, valamint kiválóan alkalmas a poszttrauma kiterjesztett ápolásra is.

A mai napig megszakítás nélkül működő Berekfürdő kellemes kikapcsolódást kínál a látogatóknak. A fürdő helyszínéül szolgáló létesítmény mellett kisebb tavak is elterülnek, amelyek kiválóan alkalmasak horgászásra és kempingre.